Україна, м.Дніпро, вулиця Гладкова, 29 А

VodafonKyivstar

+38 (066) 934 50 06+38 (068) 833 80 60

Україна, м.Дніпро, вулиця Гладкова, 29 А

VodafonKyivstar

+38 (066) 934 50 06+38 (068) 833 80 60

Хронічна недостатність мозкового кровообігу

Хронічна недостатність мозкового кровообігу

Цереброваскулярна патологія (ЦВП) нині є однією з провідних причин захворюваності та смертності не лише в Україні, а й у всіх розвинених країнах світу.

І хоча традиційно основна увага приділяється гострим формам патології, зокрема інсультам, слід пам’ятати, що до 90% судинних захворювань головного мозку належить до хронічних порушень кровообігу (ХНМК) або хронічної церебральної ішемії, зокрема дисциркуляторної енцефалопатії (ДЕ). В основі ДЕ лежать прояви атеросклерозу, дуже часто, у поєднанні з артеріальною гіпертензією. З основних етіологічних причин виділяють атеросклеротичну, гіпертонічну, змішану та венозну ДЕ, хоча можливі інші причини.

Необхідно пам’ятати, що ураження судин центральної нервової системи та деструктивних змін у нейронах «накладається» на вікові зміни кровопостачання та метаболізму мозку. З віком відзначаються прояви деформації артеріальних з’єднань у дрібних судинах  мозку, відбувається їхнє розмикання, розвиток атрофії дрібних сполучних артерій, що призводить до обмеження можливостей ауторегуляції мозкового кровотоку.

Найважливішу роль розвитку ДЕ грають нейрометаболічні (обмінні) порушення. Ці зміни є прогресуючими, що веде до змін у неврологічній та психічній сферах. При прогресуванні захворювання виникають рухові розлади, різке ослаблення пам’яті, з’являються минущі церебральні судинні кризи.

Надалі можливий розвиток стійких осередкових уражень мозку, що призводить до інвалідизації хворих, а також до судинної деменції.

Лікуванням ДЕ займається лікар-невропатолог. Фармакотерапія посідає чільне місце.

Вона повинна бути спрямована на:

  1. Лікування основних етіологічних факторів розвитку даної патології (атеросклерозу та гіпертонічної хвороби).
  2. Поліпшення мозкового кровообігу.
  3. Поліпшення метаболізму мозку та реалізацію нейропротекторної та нейромедіаторної дії.

Це означає застосування стратегії, спрямованої на ослаблення та усунення інтелектуальних, неврологічних, психоемоційних синдромів.

Лікар – невропатолог Довбніч Світлана Борисівна