Сечокам’яна хвороба та дієта при каменях у нирках
Сечокам’яна хвороба – це стан, при якому в нирках, сечовивідних шляхах або сечовому міхурі утворюються нерозчинні кристали або осад, у результаті чого відкладаються, так звані камені.
Причини появи каменів у нирках включають багато факторів, до них відносяться:
· генетичні умови,
· кліматичні умови,
· режим харчування,
· маса тіла,
· прийом певних ліків,
· анатомічні відхилення в будові сечостатевої системи,
· деякі захворювання (гіперпаратиреоз, хвороба Крона, саркоїдоз) та інші.
За хімічним складом сечові камені поділяють на:
· оксалати,
· урати,
· фосфати,
· карбонати,
· рідше зустрічаються цистинові, ксантинові, білкові, холестеринові камені.
Деякі з дієтичних рекомендацій щодо каменів у нирках є загальними, і їх слід дотримуватися при всіх типах каменів. Це:
· вживання їжі невеликими порціями до 4-6 раз на добу,
· пити багато води,
· зменшити вживання солі до 5г на добу,
· робити розвантажувальні дні.
Існують також певні правила, які залежать від хімічного складу каменів. Тому аналітичні дослідження сечі, крові та складу виділених або видалених каменів дозволяють визначити, що робити, щоб запобігти повторному утворенню каменів у нирках. Крім того, дуже важливо знати фактори ризику утворення каменів у сечовивідній системі.
Збільште кількість води, яку ви випиваєте протягом дня.
Людям, які страждають на сечокам’яну хворобу, першочергово потрібно вживати достатню кількість рідини, щоб добовий об’єм виділеної сечі становив приблизно 2 літри на добу. Рекомендується, щоб половина споживаної рідини була фільтрованою або маломінералізованою водою. Інші рідини можуть мати нейтральний pH, хоча деякі цитрусові соки особливо рекомендуються через вміст цитратів. Винятком є лише грейпфрутовий сік, який провокує утворення каменів у нирках.
Рідину необхідно вживати протягом дня, з ранку до вечора, невеликими порціями. Важливо пити воду перед сном (для розрідження сечі за ніч) і вранці після сечовипускання.
Підвищене споживання рідини призводить до зниження концентрації мінеральних речовин (оксалатів, фосфатів, уратів), а отже, обмежує їх здатність до кристалізації. Крім того, збільшення потоку сечі через сечовивідні шляхи запобігає застою сечі та знижує ризик інфекцій сечовивідних шляхів.
Дуже часто пацієнти запитують, чи можна пити пиво в якості профілактики. Дійсно, пиво збільшує кількість виділеної сечі, але його щоденне вживання може сприяти розвитку ожиріння, алкогольної жирової хвороби печінки, панкреатиту, а також впливає на розвиток алкогольної залежності. Тому вважається, що в цьому випадку ризики, пов'язані з вживанням пива, перевищують можливу користь.
Якщо не відомий склад каменів, важко виконати якісь конкретні рекомендації. У такій ситуації найкраще вибрати збалансоване харчування. Після визначення складу сечових каменів можуть бути рекомендовані більш точні обмеження на певні харчові продукти.
Рекомендації при оксалатній сечокам'яній хворобі
При цьому найпоширенішому випадку сечокам’яної хвороби хворим слід уникати продуктів, які є джерелом оксалатів, а саме:
· щавлю, шпинату
· слив,
· шипшини,
· буряка,
· бобових,
· шоколаду,
· міцної кави та довго заварюваного чаю,
· свинини, субпродуктів.
· Також варто обмежити споживання молока та молочних продуктів.
Бажано вживати:
· Нежирні сорти м'яса та риби,
· Овочі, крупи, бакалія: бобові, макаронні вироби, картопля, кабачок, морква, гарбуз, капуста, огірки.
Рекомендації при уратній сечокам'яній хворобі
При цьому виді сечокам’яної хвороби важливо обмежити споживання продуктів, які є джерелом пуринів і потім метаболізуються в сечову кислоту. Тому слід уникати:
· супів на м’ясному бульйоні,
· м’ясних соусів і холодців,
· дичини,
· баранини,
· субпродуктів,
· сардин,
· оселедців,
· шпрот,
· горіхів,
· грибів,
· сочевиці, гороху і квасолі.
Однак важливо збільшити споживання молочних продуктів і овочів.
Рекомендації при фосфатній сечокам'яній хворобі
При фосфатурії бажано багато пити і краще такі напої:
· журавлинні морси,
· яблучний і виноградний сік,
· лікувальні мінеральні води.
Також хворим показано вживання продуктів, які багаті на вітамін «А» і зменшують процес каменеутворення. (яйця, вершкове масло).
Не бажано вживати:
· Молоко та молочні продукти,
· алкоголь,
· каву,
· газовані напої,
· прянощі,
· гострі закуски,
· солоні продукти.
Рекомендації при цистиновій сечокам'яній хворобі
Дієта передбачає обмеження амінокислот цистину та метіоніну, що на практиці означає обмеження споживання м’яса та м’ясопродуктів, а також риби, яєць, пшениці та сої. Рекомендовані рідини включають воду з бікарбонатами, цитрусові соки та фруктові чаї. Також рекомендуються молоко і молочні продукти. Споживання солі слід обмежити до 3 г/добу.
Фізична активність і правильна маса тіла
Відповідний рівень фізичної активності та підтримання належної маси тіла є іншими важливими елементами лікування пацієнтів із сечокам’яною хворобою. Існує чіткий зв'язок між ожирінням, метаболічним синдромом, діабетом 2 типу та захворюваністю на сечокам'яну хворобу. Це пов'язано з тим, що інсулінорезистентність і гіперінсулінемія збільшують виведення іонів амонію з сечею, викликаючи її закислення і посилюючи схильність до утворення каменів.
Більш детально розповісти про дієту при сечокам'яній хворобі може уролог медичного центру "Медінвест".