Україна, м.Дніпро, вулиця Гладкова, 29 А

VodafonKyivstar

+38 (066) 934 50 06+38 (068) 833 80 60

Україна, м.Дніпро, вулиця Гладкова, 29 А

VodafonKyivstar

+38 (066) 934 50 06+38 (068) 833 80 60

ФОТОДЕРМАТОЗИ, КОРИСТЬ ТА НЕБЕЗПЕКА СОНЯЧНИХ ПРОМЕНІВ

ФОТОДЕРМАТОЗИ, КОРИСТЬ ТА НЕБЕЗПЕКА СОНЯЧНИХ ПРОМЕНІВ

Сонце як первинне джерело енергії на землі необхідне для росту рослин, утворення горючих матеріалів. Також сонячне світло необхідне для людського організму, бо є невід’ємною ланкою у формуванні  вітаміну D, впливає на наш психоемоційний стан. Вітамін D  бере участь в обміні кальцію та фосфору і відповідає за засвоєння кальцію в організмі. Саме тому дефіцит його у дитячому віці призводить до рахіту,з типовими  змінами кісток, кістяка, а у дорослих - до частих переломів, випадіння волосся, зниження спротиву організму, депресій.

Однак, треба мати на увазі, що сонячне світло складається з різних часток, які обумовлюють  різні ефекти на організм людини.

Так виділяють:

  1. Ультрафіолетове випромінення (УФ)
  2. Видиме світло
  3. Інфрачервоне випромінення (ІЧ)

УФ-випромінення - найважливіша з цих часток, яка також поділяється на:

  1. УФ- С- довжина хвилі 40-280 нм поглинається озоновим шаром
  2. УФ-В – довжина хвилі 280-320 нм викликає сонячний опік, може призводити до онкологічних захворювань шкіри
  3. УФ-А- довжина хвилі 320-400 нм глибоко проникає у шкіру, причина передчасне старіння та більшість фотодерматозів( патологічні зміни на шкірі,пов'язані з дією УФ-випромінення)

Виділяють наступні види  впливу сонця на шкіру

  1. Гострі токсичні еффекти:

Сонячний опік( сонячний дерматит)- почервоніння шкіри, яке викликає УФ-В випромінення.Інтенсивність дерматиту залежить від кольору шкіри, світловідбиваючої поверхні ( вода, пісок, сніг), висоти над рівнем моря, положення сонця.

2. Хронічне фотоушкодження:

При неправильному використанні УФ-випромінення є небезпечним  для людини фактором навколишнього середовища, призводить до передчасного старіння, утворення злоякісних пухлин.Несприятлива дія сонця на шкіру має накопичувальний еффект. Сонячні обпіки у ранньому дитячому та молодому віці можуть призвести до сумних наслідків у дорослих людей.

  1. Патологічні реакції – індивидуальна непереносимість нормальної інтенсивності УФ- випромінення.
  2. Фототоксичні та фотоалергічні реакції- виникають у людей, які вживають або контактують з фотосенсибілізаторами речовинами, що підвищують чутливість шкіри до сонця ( лікарські засоби, духи, масла, рослини та інше)
  3. Загострення шкірних захворювань: почервоніння,волчанка,пузирчатка,пеллагра,порфирій,альбінізм, деякі форми екзем, псориаза, грибовидний мікоз и таке інше.

Маючи сучасні дані про вплив сонця на шкіру, стає очевидно, що треба уникати таких крайнощів як, надмірне захоплення  засмаганням, особливо у період високої сонячної активності.

Для кого сонце найбільш небезпечне:

  1. Діти
  2. Люди зі світлою шкірою
  3. Власники великої кількості родимих плям
  4. Люди з випадками злоякісних новоутворень шкіри у себе або у членів родини
  5. Пацієнти з захворюваннями щитовидної залози та інших ендокринних органів
  6. Пацієнти з дерматологічними захворюваннями
  7. Пацієнти, які приймають фарм.препарати, що підвищують чутливість шкіри до сонця ( запитати лікаря)

Самий простий засіб захисту – уникати перебування під сонцем у  період з 10 до 16 годин. Також дуже ефективний та безпечний, барьєрний метод - носіння кепок, широкополосних капелюхів, сонцезахисних окулярів, светлого одягу з довгими рукавами и т.п.

Окреме місце займають сонцезахисні креми, спреї, емульсії.Багаточисельність подобної косметики дозволяє зробити ідеальний вибір з урахуванням індивидуальних особливостей та потреб.Однак, ефективність цих засобів цілком залежить від їх правильного застосування.Оптимальний захист у період  високої сонячної активності можуть забеспечити тільки креми з фактором захисту  (SPF)не менше 25.